Početna

O bolesti

O udruzi

Stručni tim udruge

Učlanjenje

Kuhajte s nama

Donatori

Korisni linkovi

Kontakt


Donirajte:


Stranice sponzorirao:


O bolesti

ŠTO JE CHRONOVA BOLEST I ULCEROZNI KOLITIS?

Chronova bolest
je kronična upalna bolest crijeva koja se širi u dublje slojeve crijeva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi dio tankog crijeva) i prvom dijelu debelog crijeva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim bolest se može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava počevši od usta pa sve do anusa (izlazni dio debelog crijeva).

Ulcerozni kolitis je također kronična upalna bolest crijeva, te također ima slične simptome kao i chronova bolest, ali se i razlikuju barem u karakteristikama. Obje vrste upalne bolesti crijeva podjednako pogađaju ljude svih dobnih granica. Kod nekih bolesnika zailježeno je značajno pogoršanje bolesti u određena godišnja doba, iako to nije pravilo. Neki bolesnici remisiju održavaju dugo, dok drugi opet imaju česte i teške ispade bolesti koji čak mogu naručiti i normalno življenje i obavljanje uobičajenih poslova.

OPIS BOLESTI I SIMPTOMI:

Chronova bolest i ulcerozni kolitis se nažalost ne može opisati istim simptomima kod svakoga. Naime, glavni simptomi su: gubitak tjelesne težine i apetita, bljedilo, tamni podočnjaci, česti umor, svojevrsna potištenost te učestale stolice ili čak i opstipacija (izostanak redovite stolice), grčevi i bolovi u donjem dijelu trbuha. Bolest je poprilično komplicirana i teško se otkriva u ranoj fazi, stoga je vrlo bitno napraviti pretragu stolice u kojoj se može otkriti i najmanja naznaka krvi, rendgenski pregled završnog crijeva te jedina pretraga sa kojom se sa sigurnošću može reći o kojoj se bolesti radi je kolonoskopija (pregled crijeva sa osvljetljenim instrumentom koji liječnik uvodi kroz zadnje crijevo). Pretraga kolonoskopija je poprilično neugodna, ali Vas to ne treba obeshrabriti jer ipak ćete na taj način znati što Vam konkretno zadaje poteškoće.

Kod chronove bolesti i ulceroznog kolitisa vrlo često se mogu javiti i bolni podražaji na stolicu, kao i povišena tjelesna temperatura, iako su crijeva prazna, ali to je opet posljedica kronične upale.

Postoje i metode koje, nažalost nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali su se pokazale u praksi vrlo učinkovite.

Također morate voditi veliku brigu o načinu prehrane, koji za svakog oboljelog nije isti, npr. neki oboljeli mogu jesti grah bez ikakovih problema i izvrsno ga podnose, dok netko drugi mogu imati velike probleme ako pojedu obrok riže.

Najbolji, najefikasniji i najsigurniji način za Vas je da utvrdite koju hranu Vaš organizam najbolje podnosi, a koju ne, jest taj da napravite TEST INTOLERANCIJE NA HRANU.

Test možete napraviti u dosta laboratorija u Republici Hrvatskoj, te ujedno i razgovarati sa nutricionistom koji će Vam detaljno objasniti rezultate i što u kojoj količini smijete jesti, a isto tako i što uopće ne smijeta jesti.

Međutim, TEST INTOLERANCIJE NA HRANU ne možete napraviti na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), već o vlastitom trošku.

Vrijeme je pokazalo da oboljeli koji su se pridržavali uputa o načinu i vrsti prehrane bilježe znatna smirivanja bolesti.


 
- Sva prava zadržana. Dizajn, izrada, održavanje i hosting: InfoStudio.hr